Mire ügyeljünk kültéri falfesték választásakor?

Valószínűleg mindenki számára fontos kérdés otthona igényes megjelenésének és hibátlan állapotának a lehető leghosszabb távon történő megóvása. Fontos tudni, hogy az ingatlanok külső védelme és szépsége akár hosszú ideig is fenntartható a megfelelő és szükséges munkák elvégzésével. Elsősorban lényeges a ház külső hibáinak kiküszöbölése, a szintkülönbségek és az egyéb, szükségszerű karbantartások abszolválása, illetve a homlokzatok szakértő lefestése. Ez utóbbi azonban csak akkor lesz megfelelő, ha minőségi homlokzati, kültéri falfestékkel történik. Napjainkban már nemcsak a bel-, hanem a kültéri falfestékek piacán is számos szín és termékkvalitás választható, mellyel nemcsak egyedi stílusúvá, hanem a külső hatásokkal szemben is ellenállóvá tehető az otthon.

A kültéri falfesték választásakor persze elsőleges szempont a festés legfőbb funkciójának maximális ellátása, azaz a nedvességtől való védelem biztosítása. Ha az épület szerkezetét a tulajdonosa ilyen módon megóvja a külső hatásoktól, akkor sem az eső, sem az azzal együtt csordogáló savas matériák nem hatolhatnak be a falakba. Amennyiben ezen nedvességek mégis bejutnak a falszerkezetbe, azzal veszélyeztetik azok állapotát, hiszen általuk felületi változások következhetnek be, például megkezdődhet a fal hólyagosodása.

Fontos megjegyezni, hogy a kültéri falfestékek egyike sem képes a teljes nedvességzárásra, azaz némi csapadék mindenféleképp átjut rajtuk. Emiatt a legjobb döntés a lehető legkisebb áteresztőképességű kültéri falfesték mellett voksolni, hiszen ez a tulajdonság a falfelületek megóvásában vezető szerepet játszik. A legideálisabb választás tehát az a kültéri falfesték, mely csupán annyi csapadékot enged át, mely esőzés után mielőbb ki tud száradni. Emellett fontos az is, hogy a homlokzati festék képes legyen a száraz melegben átengedni az otthon belső nedvességtartalmát, preventálva ezzel a ház belsejében a magasszintű páratartalom létrejöttét.

Amennyiben a falfelületek sokáig nedvesek, a levegőben található szennyeződések poralakban rájuk tapadhatnak, az így létrejövő rétegek pedig még intenzívebben vonzzák a párát, mely a festékréteg krétásodását eredményezi. Ez a folyamat pedig hamar időszerűvé teszi a homlokzati festés renoválását.

A krétásodás megelőzése érdekében jobb, ha az otthon tulajdonosa folyamatosan kontrollálja a falfelület állagát, és időben, még a probléma megjelenése előtt nekilát a felújításnak.

A kültéri falfesték választásakor fontos kérdés, hogy a festés kivitelezése könnyen, különleges szerszámok nélkül is megvalósítható legyen-e. Amennyiben lényeges az egyszerű festés abszolválása, a legoptimálisabb, ha a vásárló meszes kültéri falfestéket szerez be. Ezen festékfajta legnagyobb pozitívuma, hogy környezetbarát, tartós a színe, magasfokú a kopásállósága és a fedése, illetve komoly nedvességtaszító tulajdonsággal is bír. Persze mindezek mellett negatívuma is van, mégpedig az, hogy csak megfelelő falszigetelés mellett alkalmazható (hiszen rendkívül nagy a páradiffúziós ellenállása), valamint, hogy csak +5 Celsius fok felett lehet alkalmazni, ugyanis ezen hőfok alatt hamar megfagy.

A meszes kültéri falfesték mellett a szilikát alapú festőanyagok is rendkívül népszerűek, hiszen ezek elegáns módon védik a vintázs és a könnyű ásványi matériákat tartalmazó vakolatokat. Ráadásul, mivel olcsóbb árkategóriába tartoznak, műemlékek festéséhez is használják. Előnyük, hogy tartós, nagyfokú védelmet nyújtanak a külső környezeti hatások ellen és komoly páraeresztő tulajdonsággal rendelkeznek. Hátrányuk azonban, hogy kizárólag minőségi alapozást követően vihetők fel, ugyanis később már komplikált a helyreállításuk, továbbá, hogy gipsz és akril anyagokon nem alkalmazhatók.

Bár a fent említett homlokzati festékek is jó választásnak bizonyulhatnak, a legjobb döntés mégis a szilikon bázisú kültéri falfestékek alkalmazása. Ezek az anyagok ugyanis rendkívül tartósak, kiválóan tapadnak, és a lehető legoptimálisabb védelmet nyújták az időjárási viszontagságokkal szemben. Továbbá amellett, hogy kiváló vízálló tulajdonsággal bírnak, könnyedén áteresztik az ingatlan belső terében lévő párát is.