Hogyan válasszunk beltéri falfestéket?

Hogyan válasszunk beltéri falfestéket?

A melegebb évszakokban: tavasszal és nyáron sokan voksolnak otthonuk felújítása, többek között annak belső festése mellett. Persze ilyenkor fontos, hogy ne csak az esztétikai szempontok számítsanak, lényeges a festés által elérhető egészségügyi előnyök számba vétele is. A tiszta falak ugyanis nemcsak a szemünkre (illetve az általa látható külsőségekre), hanem az egész szervezetünkre jótékonyan hatnak. Összességében elmondható, hogy rendkívül lényeges a beltéri falak szakértő mázolása, illetve az ehhez használandó festék(ek) megfontolt kiválasztása is. Ez utóbbihoz fontos megjegyezni, hogy a döntésnél nem az árnak, hanem az ár-érték balanszának kell a választási alapnak lennie, hiszen a tudatos festékvásárló sok-sok kellemetlenségtől óvhatja meg magát egy optimális, minőséget és egészségügyi, valamint gazdaságossági előnyöket preferáló beszerzéssel.

A legmegfelelőbb festék kiválasztása tehát számos tényező függvénye. Például lényeges kérdés lehet az is a döntésnél, hogy a festéket kisgyermekes család használja-e fel. Hiszen, ha a festéket kisgyermekes család vásárolja, javasolt inkább olyan festéke(ke)t preferálni, mely könnyen tisztítható(k), mosható(k). A gyerekek ugyanis – köztudottan – kevésbé figyelnek a falakra, összemaszatolják, esetleg ki is pingálják azokat. Arról nem is beszélve, hogy a mosható falfelületek rendkívül higiénikusak, hiszen könnyedén portalaníthatók, így például az allergiásoknak is kiváló választást jelenthet(nek).

A festékválasztás másik fontos kérdése, hogy azt beltéri alkalmazásra szánják-e. Ugyanis, ha élettérben kerül felhasználásra a festék, javasolt egészségügyi faktorokat is szem előtt tartani a döntésnél. Ehhez fontos megjegyezni, hogy napjaink festékei nagyarányban tartalmazhatnak egy formaldehid nevű anyagot, ami még száradást követően is távozhat a mázolt falakból.

Bár ezen anyag megengedett, 30 g/l mennyisége rendeletben szabályozott és meghatározott (ráadásul minden diszperziós festéken fel kell tüntetni VOC figyelmeztetés mellett), ezen arány is meglehetősen káros az emberi szervezetre nézve, tehát ha lehetséges, olyan festéktípus mellett érdemes voksolni, mely nem tartalmaz egészségkárosító illékony anyagokat. Bár ezen felhasználóbarát, kíméletes festékek kategóriájukhoz mérten magasabb ár-értéket képviselnek, érdemes beruházni rájuk.

Persze fontos kérdés a falfesték kiválasztásánál, hogy mekkora költségkeretből lehet gazdálkodni, de – ahogy az a fentiekből is kiderült – sem egészségügyi, sem gazdaságossági szempontok miatt nem célravezető a legolcsóbb, legpénztárcabarátabb megoldást választani. Minden esetben javasolt – az optimális döntéshez – szakértőktől (akár festékbolti eladótól) segítséget kérni, illetve alaposan áttanulmányozni a festékek leírásait. Hiszen a festékek különböző textúrával, összetétellel és minőséggel rendelkeznek, egyes típusai tartalmasabbak, tartósabbak, kiadósabbak (például nem kell sok rétegben felvinni őket a felületre), míg más fajtái nehezebben kezelhetők, kevésbé sűrűek, esetleg silány összetételűek (hamar kopnak, gyorsan lepattognak).

A beltéri falfesték választásnál lényeges szempont az is, hogy a vásárló saját keverésű, vagy gyári színt szeretne-e. Fontos megjegyezni azonban, hogy a színek keverését – bár kétségkívül rendkívül érdekes feladat – jobb, ha nem laikus hobbifestő, hanem hozzáértő szakember végzi. Az anyagok megfelelő arányának kikeverése ugyanis komoly rutint és szakértelmet kíván, hiszen egy hibás vegyítés használhatatlan árnyalatú festéket, esetleg több színű falfelületet is eredményezhet. Ha tehát nincs hozzáértő segítség, jobb, ha a gyári szín mellett teszi le a voksát a festékvásárló.

A festékválasztás során persze fontos kérdés az is, hogy jellemző-e a penészesedés a festendő helyiségre. Amennyiben penészes a festendő felület, el kell távolítani a leváló részeket, majd arra alkalmas lemosóoldattal kell kezelni a felszínt, a penésztelepeket pedig 100 százalékosan el kell tüntetni (kefével, vagy kaparásos technikával). Napjainkban választhatók penészgátló festékek is, melyek kiválóan alkalmasak a problémás falak lefedésére, hiszen megelőzik a penész-, és algafoltok kialakulását.

Mindezek mellett lényeges megjegyezni még egy fontos követelményt a beltéri festékválasztás kapcsán, mégpedig azt, hogy fontos, hogy a felvinni kívánt anyag megfelelően lég-és páraáteresztő legyen a penészedés megjelenésének elkerülése érdekében.