Hogyan távolítsuk el a festéket fa felületről?

Hogyan távolítsuk el a festéket fa felületről?

A festékrétegek bizonyos idő elteltével kifakulnak, illetve lepattognak a fafelületekről. Ez az állapot egyeseknek ódon, antik, míg másoknak elavult, divatjamúlt hangulatot teremthet. Bár sok esetben jól jön az old school, régies hatás a házon, illetve házon belül (főként azoknak, akik szeretik a retro stílust), nem mindig érdemes azt megtartani. Hiszen sok esetben csak veszít az adott épület vagy tárgy az értékéből a kopottas, sokszor elhanyagoltnak tűnő külseje miatt. Sőt, vannak, akik kifejezetten ódzkodnak ettől az ódon stílusú arculattól, és inkább elkerülik az effajta, direkt retro hatást keltő ingatlanokat és ingóságokat. Persze fontos tudni, hogy azok, akik ténylegesen szeretnének megszabadulni ezen régi stílustól, pontosan hogyan is tudják profi módon megoldani a kopott, repedezett festék eltávolítását az ominózus fafelületekről.

Ennek kivitelezéséhez elsőként lényeges feladat annak eldöntése, hogy a régi festék eltüntetése a fáról, illetve a fabevonatú tárgyakról milyen módon történjen. A legoptimálisabb technika megállapításához pedig elsősorban tudni kell, hány réteg festék található az anyagon (egyrétegnél nem biztos, hogy szükség van a meglévő festékréteg eltávolítására), milyen az előző bevonat színárnyalata az újhoz képest (sötétebb, világosabb), nagyjából mikor történt a korábbi festés (régi kenésnél lepattog a festék), illetve milyen a régi festék textúrája (bizonyos anyagokat mindenképp el kell távolítani a felületről).

A régi festékbevonat fajtájának eldöntéséhez sem árt ismerni egy-két aranyszabályt. Például azt, hogy a leggyakrabban alkalmazott festéktípus a vízalapú, illetve, hogy léteznek vízálló és nem vízálló változatok is. Könnyen kideríthető, ha a fa nem vízálló festékkel került lekezelésre, ennek megállapításához ugyanis csupán csak a fa benedvesítésére van szükség. Amennyiben a vizes területen kis idő elteltével repedések keletkeznek, nem vízálló festékkel van dolgunk. Második legnépszerűbb festékfajta a latex vagy víz diszperziós verzió, illetve akril anyagokat is előszeretettel alkalmaznak napjainkban a fa festéséhez. Léteznek ezen felül olajfestékek is, melyek azonban egyre ritkábban alkalmazottak manapság az erős, kellemetlen szaguk, illetve a toxicitásuk miatt.

A fa festék eltávolításának jellemzően három technikája van, mégpedig kémiai, termikus, valamint mechanikus. A mechanikai megoldás egyszerűbb összetételű festékek eltüntetéséhez optimális (tehát fontos tudni, hogy ez az eljárás nem megfelelő az olajos festékek eltávolításához), hiszen kivitelezése kézzel, valamint speciálisan erre kifejlesztett szerszámokkal oldható meg, legfőképp csiszolópapírral, mely fellelhető akár a festékboltok polcain. A kémiai módszer azonban megfelelő az akril, valamint a lakkok eltüntetésére is, hiszen ezen technika kivitelezése különféle speciális savak és oldószerek segítségével történik (attól függően, milyen a festékréteg típusa). A termikus verzió, avagy a hőkezeléssel történő festékeltávolítás pedig alkalmas olajos festékek eltávolítására is. És ahogy azt a kezelés neve is mutatja, ezen módszer melegítésen alapul (hajszárítóval, illetve egyéb hevítő eszközzel), mely során a festékrétegek puhulásnak indulnak, megkönnyítve ezzel az eltávolítani kívánt anyagok eltüntetését. Ez a technika leginkább a többéves festékrétegek eltávolításánál nyújt segítséget, fontos megjegyezni azonban, hogy a hevítés toxikus anyagokat is felszabadíthat, ami veszélyes az emberi szervezetre, azaz fokozottan lényeges az erre vonatkozó munkavédelmi szabályok betartása (és az ehhez megfelelő védőeszközök használata).

Összefoglalásképp elmondható, hogy a festékek fa felületről történő eltávolítása a legtöbb esetben könnyedén megvalósítható. Első körben javasolt a mechanikus technika alkalmazása, avagy a felület csiszolópapírral, spatulával történő megtisztítása, mely során fokozottan ügyelni kell a fa épségének megtartására (mely műveletet – ha lehetséges, – szabadtérben javasolt elvégezni az eltávolított anyagok belégzésének elkerülése érdekében), a védőeszközök optimális alkalmazására (védőszemüveg, – kesztyű, – öltözet), a munkabalesetek elkerülésére (például a megfelelő világítás és a kielégítő, hibátlan munkaeszközök biztosításával).